Moderne lesmethodesWe maken op onze basisschool gebruik van moderne lesmethodes. Nederlands is de belangrijkste taal op onze school. We geven Engelse les vanaf groep 4. Daarnaast stimuleren we het gebruik van computers in de klas.
Leerlingenvolgsysteem De Shri Saraswatieschool stelt zich actief op om onderwijsachterstanden als gevolg van sociaal-culturele omstandigheden op te heffen. Met behulp van het leerlingvolgsysteem volgen we elke leerling nauwlettend. Onze onderwijs- en schoolassistenten geven extra individuele aandacht en begeleiding indien dat nodig is. Daarom zijn de Cito-eindscores van onze leerlingen al jarenlang gemiddeld hoger dan op andere basisscholen in Rotterdam.
Doorstroommogelijkheden / Overstap PO naar VOVoor de doorstroommogelijkheden naar de verschillende typen van het voortgezet onderwijs, kijken we altijd naar de capaciteiten en resultaten van elke leerling. Onze leerlingen vinden op deze manier na de basisschool moeiteloos aansluiting in het voortgezet onderwijs in Rotterdam.
In
dit document staat de tijdlijn beschreven hoe de overstap van het PO naar VO werkt. Dit traject start eind groep 7.
Leer- en ontwikkelingslijnen het jonge kind
In de groepen 1 en 2 werken we met de leerlijnen jonge kind (4 – 7 jaar) van Parnassys. Door deze leerlijnen kunnen de leerkrachten de ontwikkeling van een kind volgen. Tijdens een activiteit kan een leerling laten zien wat hij al weet. Tijdens het observeren van het spel signaleert de leerkracht dit. Met de hulp van de leerlijnen weet de leerkracht wat het nieuwe aanbod moet zijn om de ontwikkeling te stimuleren. Deze groeiruimte noemen we de zone van naaste ontwikkeling. Je biedt nieuwe activiteiten aan om de leerling de mogelijkheid te bieden verder te ontwikkelen.
Deze groei kun je niet afdwingen. Een peuter gaat niet praten, omdat wij dat het goede moment vinden. Wij kunnen dat niet organiseren. Wel kunnen wij ervoor zorgen dat een kind veel woorden hoort: tijdens een gesprek, het voorlezen of benoemen van wat je onderweg ziet. Hoe meer woorden hij hoort, des te meer wordt zijn taalontwikkeling gestimuleerd. En als het kind“er aan toe is” zal hij gaan praten of lezen!
Op school werken we met thema’s uit de leefwereld van de kinderen. Dit thema komt in de meeste activiteiten terug. Jonge kinderen willen graag groot zijn. Door in de klas veel spelmateriaal te hebben kunnen zij in hun spel de rol hebben van vader , moeder of bijvoorbeeld de groenteboer. Door de materialen en het spelen met andere leerlingen ontdekken ze steeds weer nieuwe dingen. Zo wordt de wereld van de jonge kinderen groter. Zo leren zij!
Leerkrachten gebruiken de leerlijnen voor taal, rekenen, motoriek, spel en sociale ontwikkeling. Leerlingen worden op deze gebieden gevolgd tijdens allerlei activiteiten zoals het spelen, reken- en taalactiviteiten of de gymles.
Het doel van het onderwijs is uitgesplitst in vier pijlers:
Basisvaardigheden Taal (lezen en schrijven) en rekenen. Goed kunnen lezen en rekenen bepaalt in sterke mate het succes op school en in de latere loopbaan.
Dharma onderwijs: handelen in de lijn van de levenswijze en filosofie van de Hindoe-cultuur. Basis van ons handelen ligt in de lijn van de levenswijze en filosofie van Hindoe-cultuur. Dit hebben we weergegeven in ons gedragsprotocol. Hiermee geven we aan wat anderen, leerlingen/ouders/externen, van ons kunnen verwachten, maar wat wij ook van anderen verwachten. De boodschap die we hiermee afgeven is: “zo gedragen wij ons hier op school” en gaan er van uit dat dit een uitwerking heeft op
het leven buiten de school.
Wereldburgerschap. Kennis van de wereld en respect voor diversiteit. We helpen leerlingen met het ontwikkelen van een kritische open geest om bij te kunnen dragen aan een duurzame samenleving en een mooiere wereld. Bouwen aan de toekomst vraagt focus op de volgende vakken: In de Alles-in-1 projecten Nederland, Europa, Afrika en Azië, AAAO, Geloof, Communicatie, Energie, Mensen, Voeding, Milieu en Kringloop, Dieren en Planten wordt expliciet aandacht besteed aan Burgerschapsvorming. In deze projecten is aandacht voor Vrijheid en Gelijkheid, Macht en Inspraak, Democratische cultuur, Identiteit, Solidariteit, Digitaal samenleven, Globalisering, Duurzaamheid, Technologisch Burgerschap en Denk- en Handelswijzen. Deze vakken zullen door middel van ons thematisch onderwijs aan bod komen. In de andere projecten komt
Burgerschap impliciet aan de orde, daar waar het logisch aansluit.
Gezondheid. De Shri Saraswatieschool is een gezonde school. We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen sporten en bewegen. De school is een plek waar kinderen sociale vaardigheden op kunnen doen zoals sportiviteit, goed omgaan met elkaar grenzen verleggen en het naleven van regels, We streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam en gezonde onderlinge
verhoudingen.
Hoe bereiken we deze doelen?
Op basis van ons schoolplan stellen wij jaarlijks een jaarplan op. Dit jaarplan bespreken wij met de medezeggenschapsraad en communiceren dit naar de ouders, zodat ook zij weten waar wij aan werken. Gedurende het schooljaar evalueren wij de ontwikkeling met team en medezeggenschapsraad en leggen wij aan het eind van het schooljaar verantwoording af aan alle betrokkenen d.m.v. een jaarverslag
Gedurende de afgelopen jaren scoorden wij altijd boven het landelijk gemiddelde.

Hier vindt u de meest actuele informatie over onze school via de website Scholen op de Kaart:
https://scholenopdekaart.nl/basisscholen/4971/shri-saraswatie-school
