Nieuws

24 augustus 2020

Eerste Rotterdamse schoolgebouw voor Surinaamse gemeenschap

Regenboogschool Shri Saraswatie krijgt een prachtig nieuw schoolgebouw aan de Schiedamseweg. Voor het eerst in de historie krijgt Rotterdam een schoolgebouw voor de Surinaamse gemeenschap, al kan iedereen er natuurlijk terecht. Het gebouw is in 2022 klaar en krijgt plek voor enkele honderden kinderen.

 


Preview foto
“Het is geen plan meer maar een feit en een historisch moment, want voor het eerst wordt er in Rotterdam een schoolgebouw neergezet voor de Surinaamse gemeenschap, wat de verbondenheid met de stad uitdrukt. Met dit gebouw laten we ook symbolisch zien dat de toekomst van onze kinderen hier ligt. We zijn erg blij en dankbaar voor dit moment.”

door Stuart Kensenhuis 

Aan het woord is Rajesh Ramnewash, bestuursvoorzitter van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON), die onlangs de eerste schetsen heeft gepresenteerd van de nieuwbouw voor Regenboogschool Shri Saraswatie (RSS) in Rotterdam. Het gebouw moet over twee jaar opgeleverd worden en komt aan de Schiedamseweg, achter de grote Bospoldervos. Ramnewash kan zijn geluk niet op. “Voor de school is dit opnieuw een kans om onderwijs aan te bieden met leerpleinen, een methode dat op de toekomst is gericht”, vertelt hij enthousiast. “Onze kinderen zullen steeds meer zelfstandiger gaan werken, daar hebben we flexibele ruimtes voor nodig. Die zijn straks voldoende aanwezig.”

Vastu-principe 

Net als de Shri Vishnu School in Den Haag, de Shri Laksmi School in Amsterdam en de aanstaande nieuwbouw van Shri Krishna School in Utrecht – andere markante gebouwen van SHON –zal ook de school in Rotterdam ontworpen worden volgens het oeroude Indiase Vastu-principe. Dit betekent dat wordt uitgegaan van de juiste ligging van het gebouw ten opzichte van goede energiebanen – de klaslokalen moeten wat dit betreft kompas gemeten aansluiten - en let men op de juiste kleuraccenten. Twee andere voorbeelden van gebouwen die volgens dit principe zijn gebouwd zijn de twee Hindoe tempels in het Laakhavengebied in Den Haag. Bij het Vastu-principe is het ook van belang dat de ingang van het gebouw aan het noorden of noordoosten ligt. Verder moet er zoveel mogelijk natuurlijk daglicht het pand binnenkomen en wordt er vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Oproep 

Bij zoveel mooie vooruitzichten kan Ramnewash het niet laten om een oproep te doen aan de buurt (Delfshaven- Bospolder) en alle andere geïnteresseerde Rotterdammers. “Kom kennismaken. Wij staan open voor samenwerking en we staan pal achter de hoge verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben. Het nieuwe gebouw wordt een één kindcentrum – onder meer met kinderopvang en een doorgaande leerlijn voor de peuters – waar we ernaar streven dat kinderen zich altijd goed voelen. Zo kunnen we – samen met hen en met hun ouders – het maximale eruit halen. Dat doen we overigens al iets meer dan dertig jaar op onze vijf scholen in de vier grote steden en in Almere. In het gebouw komt trouwens ook een grote aula waar we festiviteiten kunnen organiseren, vooral samen met de ouders en met de buurt. We denken bijvoorbeeld aan koffieochtenden voor ouderen”, zegt hij.

Ook directeur Marcel Pennings is heel blij met de ontwikkeling van de nieuwbouw en hij kan eigenlijk niet langer wachten totdat het echt gerealiseerd is. Hij wil namelijk nu al van de RSS weer een echte buurtschool maken. Met ijver en doorzettingsvermogen wijst hij ouders op de goede cito-scores van zijn school en dat hun hoge verwachtingen van de kinderen overeenkomen met dat van de docenten. Elke leerling telt voor hen.

Ouders 

Helder is dat de ouders in het proces worden meegenomen door middel van informatie, overleg en presentatie. Veel ouders en leerlingen reageren in ieder geval al razend enthousiast op de schetsen met de aangekondigde nieuwbouw. “Geweldig!”, zegt (DJ) Prako Badal. Zijn twee kinderen – Ishaan (10 jaar) en Ishvan (7jaar) zitten respectievelijk in groep zeven en vier van RSS en ze reageren ook blij op het nieuws: “Leuk!”. Dat het zo mooi eruit zou gaan zien heeft meneer Badal overigens niet verwacht. Het meest verrast is hij door de vormgeving en de indeling. Hij hoopt dat de school ook in het nieuwe gebouw blijft vasthouden aan de Hindoeïstische grondslag – een belangrijke reden waarom hij zijn kinderen ooit op RSS inschreef – en dat ze extra ondersteuning blijven geven aan kinderen met een leerachterstand. “Nadat ik mijn kinderen hier op school had geplaatst merkte ik in korte tijd dat ze goede resultaten haalden”, stelt hij.

Ook mevrouw A. Gajadien is enthousiast dat de nieuwbouw er aan komt. “Helemaal top”, zegt ze. “Ze waren er al jaren mee bezig.” Haar twee kinderen van zeven en elf jaar zitten op de RSS. Belangrijk vindt ze dat de school nu eindelijk zichtbaar wordt omdat het aan een hoofdweg komt te liggen en niet meer verdekt bij een binnenplaats. Opvallend: mevrouw Gajadien is twee jaar geleden verhuisd van Rotterdam naar Ypenburg- een buitenwijk van Den Haag – maar ze is zo blij met RSS dat ze elke schooldag met haar kinderen naar Rotterdam blijft rijden. Wat er beslist mee moet naar het nieuwe gebouw? “De werkwijze van de leerkrachten en hoe begaan ze zijn met de kinderen. Dat maak het verschil”, zegt ze.

Ook mevrouw Ramlal – bijna 22 jaar geleden zelf een oud-leerling van de RSS – steekt haar enthousiasme over de nieuwbouw niet onder stoelen of banken. “Ik vind het helemaal geweldig”, zegt ze. Nu is haar dochtertje van vijf ook een leerling van de school en ze merkt iets op dat ze graag weer terug zou willen zien. “Toen ik op de RSS zat waren er meer kinderen van andere culturen op de school. Dat is nu wat minder en dat vind ik jammer. Ik kijk heel positief terug op mijn eigen schooltijd met allerlei andere bevolkingsgroepen – heb er ook veel geleerd over mijn eigen cultuur – maar RSS is nooit een school geweest uitsluitend voor Hindoestaanse kinderen. Dus ik hoop in de nieuwbouw weer andere kinderen te zien.”