mededelingen

04 september 2017

Marcel Pennings voelt zich welkom op Shri Saraswatie School

Marcel Pennings is sinds 1 juli officieel de nieuwe directeur van Shri Saraswatie School, maar toen hij de vacature zag moest hij er goed over nadenken. “Ik had zoiets van: ze zoeken waarschijnlijk iemand met een Hindoestaanse achtergrond, dus dat heeft geen zin. Maar de uitgangspunten en de waarden en normen zijn gelijk aan waar ik voor sta en uiteindelijk heb ik gewoon gesolliciteerd.”

 

Door Stuart Kensenhuis


Rotterdam – Tijdens de sollicitatiegesprekken vertelde hij natuurlijk graag waarom hij directeur wilde worden maar aan hem werd ook meteen iets meegedeeld. “De school is niet alleen gericht op Hindoestanen”, zei men. “Iedereen is welkom. Ongeacht geloof, ras of welke achtergrond dan ook. Zolang je de Hindoelevensvisie maar respecteert.” Wat dit betreft voelt Marcel zich na de eerste weken als een vis in het water. “Mijn vrouw vroeg onlangs naar mijn ervaringen hier op school en ik vatte het in één woord samen: vertrouwd. Dit is mijn derde school als directeur en kinderen blijven hetzelfde. Daarnaast heb ik te maken met collega’s en bij hen voel ik me welkom. Ze hebben me hier goed opgevangen”, zegt hij.  

 

Eerder was Marcel 14 jaar directeur van OBS De Windhoek in Terheijden en 3 jaar van De Kleine Wereldburger in Antwerpen. Hij vertelt wat hij zo leuk vindt aan het onderwijs. “Er samen voor zorgen dat kinderen met plezier naar school gaan”, zegt hij. “Als je vraagt wat het doel is van een basisschool dan is dat voor mij het welzijn van de kinderen. Kennis vergaren is dan een middel. Er is niks mis met goede cijfers behalen maar niet ten koste van alles.” Dan vertelt hij een anekdote uit zijn eigen tijd op de basisschool. “Ik vergeet nooit dat een klasgenoot naar voren werd geroepen en het woord zo-even moest uitspreken. In plaats daarvan zei hij zoefen. Daaropvolgend werd hij door de leraar heel erg te kijk gezet. Ik vond het belachelijk dat een leerkracht zo met een kind omgaat’, zegt hij fel en het lijkt alsof hij letterlijk terug is zijn eigen periode als leerling op de basisschool.

 

Gelukkig komt de directeur al gauw weer bovendrijven. “Ik ga me sowieso richten op een veilige leeromgeving. Ik vind dat je daar eerst veel aandacht aan moet besteden. Daarom beginnen we met een proef in samenwerking met de universiteit van Amsterdam voor de inzet van het antipestprogramma Prima 3.0. Ik denk dat de Prima-aanpak een prima aanpak is”, grapt hij. Voor een feestje loopt Marcel nooit weg maar als hij hoort over Holi Phagwa en dat er met kleurenpoeder wordt gestrooid waarbij de directeur steevast het belangrijkste doelwit is, blijft hij even stil. Dan zegt hij lachend: “Daar was ik al bang voor. Ik ga echter niets doen om dat te voorkomen. Ik laat het gewoon over me heen komen.” Van belang vindt hij dat er vertrouwen in hem is en dat hij bereikbaar blijft voor ouders, kinderen en personeel. “Mijn deur staat in principe altijd open. Sowieso sta ik s’ochtends in de gang om de kinderen en de ouders te verwelkom. Een gesprek is dan zo geregeld’, besluit hij.